candida

Kosttillskott och stöd vid candidabesvär

Candida Albicans är en svamp som finns naturligt i allas våra magar och som ska hålla till där. Av olika skäl kan den börja öka sin tillväxt och ta mer utrymme än den borde, och det kan ge en mängd olika symtom. Inom läkarvetenskapen går åsikterna isär om huruvida candida är en sjukdom eller inte, eller om det verkligen stämmer att den kan ge upphov till så stora hälsoproblem. Var och en som varit eller är drabbad upplever dock problemet som verkligt, och eftersom svampinfektionen kan ge så olika symtom är den också komplex att få bukt med. Symtom på överväxt av candida kan exempelvis vara:
svullen och uppblåst mage, kliande ögon och öron, trötthet, depression och/eller återkommande förkylningar.

Svampen älskar sötsaker, vitt bröd, snabbmat, läsk, bröd, vin och öl, så det första du kan prova om du känner igen beskrivningen ovan är att börja ändra på din kost och på så sätt "svälta ut" svampinfektionen. Byt ut snabba kolhydrater mot långsamma, ta bort socker, jäst och alkohol ur kosten. Ät mer grönt, protein och bra fetter.

I kombination med en mindre svamp-älskande kost finns tillskott och naturmedel som stärker kroppen att läka och skapa biobalans. Probiotika, i form av mjölksyrabakterier, stärker de goda tarmbakterierna och hjälper till att skapa balans. Medel som Grapefruktkärnextrakt eller Pau D´Arco-dropper eller -te är känt för sina svampdödande effekter. Och lägg till vitlök i maten! Det gillar inte heller svampen.